Volg Rally in the picture via

RALLY VAN HASPENGOUW 2016

De Rally van Haspengouw, de openingswedstrijd van het Belgian Rally Championship, werd onder koude maar mooie weersomstandigheden verreden. De strijd voor de zege bleef spannend tot de laatste proef. En toch was het weer Freddy Loix, de titelverdediger, die de rally won.
Op de openingsproef zette Kris Princen de snelste tijd neer met zijn Peugeot 208 T16, proef twee nam Chris Van Woensel, de enige met een tweeliter World Rally Car, de fakkel over. De Yokohama-piloot zette zich aan de leiding en had na de eerste lus van vier proeven 5″7 voorsprong op Kris Princen en 7″5 op Freddy Loix. Het groepje R5-piloten werd in de beginfase al fors uitgedund. Philippe Stéveny ging van de baan op de eerste proef, even later in Heers gevolgd door Jourdan Serderidis, die aan 170 km/h een aantal koprollen maakte met zijn DS 3 R5.

In de tweede ronde, bij de finish van de proef in Heers, weigerde de koppeling van de Mitsubishi verdere dienst, waardoor Van Woensel 2 minuten te laat was bij de start van de volgende klassementproef. Het gevolg: 20 seconden straftijd, waardoor Freddy Loix de leiding kon nemen met 2″6 voorsprong op Peugeot-piloot Princen en 15″6 op Van Woensel.
Kris Princen probeerde al het mogelijke in de slotronde, maar Freddy Loix had het juiste ritme gevonden en gaf de leidersplaats niet meer uit handen. De regerende kampioen won de wedstrijd met 10″1 voorsprong op Kris Princen, terwijl Van Woensel een knappe wedstrijd bekroonde met de derde plaats.
Bob de Jong eindigde op een mooie vijfde plaats met zijn nieuwe Belgische navigator Bjorn Degandt.