Volg Rally in the picture via

ELE RALLY 2018

Kobus en De Wild winnen overtuigend 54e ELE Rally.

Hermen Kobus en Erik de Wild hebben de overwinning behaald in de 54e ELE Rally. In hun Škoda Fabia R5 wonnen ze maar liefst dertien van de veertien klassementsproeven, waarmee de zege meer dan overtuigend was. “Ja.. dit is gaaf! Ik denk dat we oppermachtig waren” laat Kobus aan de finish weten. Piet van Hoof en Max Jacobs finishte op de tweede plaats. De rijder uit Wintelre kwam op vrijdagavond niet lekker uit de verf, maar wist op zaterdag sterk terug te komen. In een Ford Fiesta R5 vervolledigde Kevin van Deijne samen met Hein Verschuuren het podium van de 54e ELE Rally.
Sterk vanaf de eerste meter
Vanaf de eerste proef nam hij de leiding en besloot deze niet meer af te staan. Hermen Kobus reed dit weekend rondom Helmond en Veldhoven een ijzersterke wedstrijd. “Na de rally van Sulingen hebben we de set up van de auto helemaal opnieuw overwogen. Ik hoopte dat daarin het vertrouwen zat dat we daar mistten. En als het vertrouwen er is, dan komen de tijden vanzelf”, analyseerde Kobus zijn vrijdagavond. Achter Kobus was het Jasper van den Heuvel die met zijn Ford Fiesta R5 de vrijdagetappe als tweede afsloot. Van den Heuvel had moeite met bandenkeuze “En ik vind de wegligging nog niet fenomenaal”, voegde hij er aan toe. Verrassend derde was Mats van den Brand uit Sint-Oedenrode. “Ik ben in de avond meer gaan focussen op het remmen en reed bijna een snelste tijd”, verklaarde Van den Brand zijn progressie.

Op de zaterdag is het bijltjesdag in de ELE Rally. Het eerste slachtoffer is Jasper van den Heuvel. Vanaf plek twee valt hij uit met een kapotte versnellingsbak. Van den Brand en Bob de Jong schuiven daarmee een plek door. “Ik zou nog heel graag een scratch (snelste tijd) rijden. Ik ga vooral voor me kijken en niet naar achteren”, zo spreekt Van den Brand zijn wens uit. In de twee proeven die volgen gebeurt er genoeg. Zo doorbreekt Piet van Hoof de dominante reeks van Hermen Kobus door een snelste tijd te rijden op Spoordonk. Echter, op de proef waar hij dat liever had gedaan, Wintelre, is Kobus weer het snelst. Bob de Jong heeft minder geluk op de meest zanderige proef van de ELE Rally, hij valt uit met een probleem aan de benzinepomp.

Teleurstelling;
Met nog twee maal de proeven in Sint-Oedenrode en Son te gaan, lijkt de wedstrijd definitief in het slot gevallen. Niets blijkt echter minder waar. Daar waar hij zijn zinnen had gezet op een scratchtijd (en ook goed onderweg was) is het ineens over en sluiten voor Mats van den Brand. “We zijn hier al vijf maanden mee bezig. Als je dan op zoiets uitvalt…” De teleurstelling druipt van het gezicht van de rijder uit Sint-Oedenrode, wanneer hij moet concluderen dat zijn cardanas gesneuveld is. Zo schuift Piet van Hoof nog maar eens een plaats op en ook Kevin van Deijne, die lang onder de radar reed, duikt plots op in de kop van het klassement. Laatstgenoemde rijder lijkt even de laatste in een reeks van uitvallers te worden als op de laatste boucle zijn motor kuren vertoond. Hij haalt echter wel de finish en net genoeg marge om het podium op te stappen. Hermen Kobus is de glorieuze winnaar.

Persbericht; www.elerally.nl