Volg Rally in the picture via

EUROL HELLENDOORN RALLY 2017

Dennis Kuipers recordhouder na winst Eurol Hellendoorn Rally 2017

Voor de vijfde keer op rij heeft Dennis Kuipers de Eurol Hellendoorn Rally gewonnen. De rallyrijder uit Borne heeft hiermee een uniek record gevestigd: Kuipers is de eerste rijder die de wedstrijd vijf keer heeft gewonnen. Hij passeert op de erelijst de lokale veelwinnaars Erik Wevers en Erwin Doctor, die ieder vier keer zegevierden.
De 36ste editie van de Eurol Hellendoorn Rally werd door de kenners bestempeld als de zwaarste editie van de laatste 10 jaar. De hevige regenbuien zorgden voor sterk wisselde grip op de buitenwegen in Twente en Salland; het rijden op het onverhard had veel weg van modderworstelen.

In die zware omstandigheden bleken Dennis Kuipers en zijn Belgische navigator Robin Buysmans opnieuw een klasse apart. Met de Ford Fiesta RS WRC won het duo alle 12 klassementsproeven en maakten een marge van net geen anderhalve minuut met de nummers twee Bernhard ten Brinke en Davy Thierie in hun Skoda Fabia R5.

Zwaarste tot nu toe
“Ons doel was om voor de vijfde keer te winnen en dat is gelukt”, meldde Dennis Kuipers met glimmende ogen na de champagne ceremonie op steenworp afstand van het hoofdkantoor van hoofdsponsor Eurol. “Dit was mijn zwaarste Hellendoorn Rally tot nu toe. Door de wisselende omstandigheden moest ik echt bij de les blijven. Het ging absoluut niet vanzelf. Ook omdat in je achterhoofd het record meespeelt. Het voelt super om hier als winnaar te staan al komt het echte besef morgen pas.”

Sporen van 50cm diep
Runner up Bernhard ten Brinke bleek met afstand de sterkste van de rijders met een R5-rallywagen, getuige de bijna een minuut voorsprong op Hermen Kobus. “Deze Eurol Hellendoorn Rally was absoluut zwaarder dan de WK-rally van Duitsland die ik anderhalve maand geleden reed. De hoeveelheid grip varieerde sterk en op sommige stukken onverhard reden we in sporen van 50 centimeter diep. Ik ben blij dat we hier staan als nummers twee, want dat was het maximaal haalbare.”

Titel voor vader Kobus
Als derde eindigden Hermen Kobus en Erik de Wild in eveneens een Skoda Fabia R5, waardoor het duo twee hoofdprijzen pakte: de titel in het Open Nederlands Rally Kampioenschap en de eindzege in de Eurol R5 Challenge. “Per wedstrijd ging het beter”, vertelt Hermen Kobus, die dit jaar weer terugkeerde in de Nederlandse rallysport na veel in België te hebben gereden. “Ik moest weer wennen aan Nederland, maar hier in Hellendoorn viel alles op z’n plek. Het meest trots ben ik op het feit dat ik mijn vader – die mijn auto prepareert – een Nederlandse titel heb bezorgd. Die ontbrak nog op zijn erelijst.”

Monshouwer kampioen Short Rally
In de Eurol Hellendoorn Short Rally bleken Mats van den Brand/Eddy Smeets de allersnelsten in de youngtimer BMW E30 M3, gevolgd door Gerben Brouwer/Lisette Bakker (Audi S2) en Wim Muilwijk/Nadia Muilwijk in een BMW M3 E46. Met een 5e plaats kroonden Janjur Monshouwer/Jeroen Docter (Opel Ascona 400) zich bovendien Nederlands Short Rally kampioen.

36ste Eurol Hellendoorn Rally
Einduitslag (na 12 klassementsproeven over 170,3 kilometer):

1.Kuipers-Buysmans (NL-B, Ford Fiesta WRC) 1.37.28,2
2.Ten Brinke-Thierie (NL-B, Skoda Fabia R5) +1:29.5
3.Kobus-De Wild (NL, Skoda Fabia R5) +2:29,1
4.Van Deijne-Verschuren (NL, Ford Fiesta R5) +6:47,2
5.Jonasson-Jonasson (SE, Skoda Fabia R5) +7:34,1
6.Vossen-Barschot (NL, Ford Fiesta R5) +9:26.3
7.Kirtley-Jones (GB, Subaru Impreza WRC) +10:14,8
8.Van Iersel-Visser (NL, Mitsubishi Lancer Evo X) 10:25,8
9.Andersen-Johansen (DK, Mitsubishi Lancer Evo X) +11:59.0
10.Altena-Aaltink (NL, Opel Manta) +12:21,5

Bron: www.eurolhellendoornrally.com